АКТУАЛЬНО

Танення льодовиків не зупиниться навіть за умови стримування потепління

За даними вчених, що поширюються у звіті, танення льодовиків у Західній Антарктиді триватиме і в разі, якщо заходи зі стримування глобального потепління будуть успішними. Це призведе до додаткового підняття рівня моря і створить нові виклики для багатьох прибережних областей.

Дослідники стверджують, що вони вже не мають повного контролю над процесом зменшення шельфових льодовиків. В останні десятиліття в цьому регіоні спостерігалося прискорене танення льоду. Величезний крижаний покрив Західної Антарктиди, який містить достатньо води, щоб підняти рівень океану на кілька метрів, наближається до критичної точки.

Дослідження включало комп’ютерне моделювання, яке показало, що танення льодовиків у Західній Антарктиді неминуче прискориться в найближчі десятиліття через нагрівання океану. Навіть у найкращому сценарії, де вдається стримати глобальне потепління в межах 1,5 градусів Цельсія, танення льоду продовжиться.

Провідний автор дослідження, Кейтлін Нотен, заявила: “Схоже, що ми втратили контроль над таненням шельфового льодовика Західної Антарктиди в XXI столітті.” Вчені також попереджають про можливі наслідки для прибережних спільнот і необхідність адаптації до підняття рівня моря.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ