АКТУАЛЬНО

The New York Times: Росія розморозила частину активів Північної Кореї в обмін на зброю

Російська влада дозволила частково розблокувати заморожені північнокорейські активи на мільйони доларів та, можливо, надала допомогу своєму союзнику у доступі до міжнародних банківських мереж після того, як Північна Корея передала Москві зброю для використання проти України. Про це повідомляє The New York Times із посиланням на джерела у розвідках країн-союзників США.

Згідно із зазначеним джерелом, російська влада дозволила одній із фінансових установ розблокувати дев’ять мільйонів доларів із приблизно 30 мільйонів, заморожених у російських банках. Ці гроші КНДР, ймовірно, витратить на купівлю нафти. Крім того, Москва дозволила Пхеньяну відкрити рахунок у банку на території Південної Осетії, яку Грузія й країни Заходу вважають окупованою РФ.

Американські чиновники не мають подробиць домовленостей Москви з Пхеньяном, однак вони зазначили, що ці фінансові операції відповідають очікуванням США щодо того, що Північна Корея може вимагати від Росії в обмін на постачання зброї.

Експерти підкреслюють, що Росія, допомагаючи КНДР обходити санкції, діятиме обережно. У разі претензій з боку ООН, російська сторона може заявити, що активи розблокував приватний банк, а влада не має до цього стосунку.

У січні США, Південна Корея і Японія засудили Північну Корею за торгівлю зброєю з Росією і нові ракетні випробування. Також було повідомлено, що КНДР використовує Україну як полігон для випробування своїх ракет.

Державний департамент США ідентифікував компанії та особи, причетні до перевезення балістичних ракет КНДР і пов’язаних з ними вантажів наприкінці листопада 2023 року і запровадив проти них санкції.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ