АКТУАЛЬНО

Трійка спортсменів, які підтримали війну РФ в Україні, братимуть участь в Олімпіаді-2024

В умовах запеклих дискусій навколо участі російських спортсменів у міжнародних змаганнях, Politico повідомляє, що троє атлетів, які публічно підтримали військову агресію Росії в Україні, будуть допущені до участі в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі. Це рішення викликало значне обурення серед спостерігачів і активістів, які вважають, що воно суперечить правилам Міжнародного олімпійського комітету.

Правила Міжнародного олімпійського комітету (МОК) дозволяють російським і білоруським спортсменам брати участь у змаганнях тільки за умови, що вони активно не підтримують війну або не працюють на військові структури чи органи національної безпеки обох країн.

Більшість випадків, пов’язаних з участю спортсменів у змаганнях, пов’язані з вподобанням або поширенням постів у соціальних мережах на підтримку війни.

Серед тих, хто вподобав або поділився контентом, що пропагує повномасштабне вторгнення Росії в Україну, – тенісистки Олена Вєсніна та Діана Шнайдер, а також велосипедистка Олена Іванченко, які все ж таки потрапили на змагання в Парижі.

Український Олімпійський комітет також вимагає виключити зі списку учасників Олімпіади батутистку Анжелу Бладцеву через відео в соціальних мережах, де вона виступає на тлі проросійської військової символіки.

Крім того, за повідомленням російського пропагандистського агентства ТАСС, на Іграх буде присутній російський тенісист Шаміль Тарпіщев, який активно підтримував мобілізацію спортсменів країни на боротьбу проти України.

Їхня участь розлютила українських чиновників і спортсменів, багато з яких провели роки свого становлення, готуючись до виступів на світовій спортивній арені в умовах постійної небезпеки війни, тренуючись під виття сирен повітряної тривоги і загрози ракетних ударів.

«У нас багато спортсменів, які зараз перебувають на передовій або в Національній гвардії. Деякі з них навіть загинули», – сказав Віталій Дуброва, головний тренер України з дзюдо.

Хоча МОК створив комісію, завданням якої є затвердження спортсменів для участі в Олімпійських іграх, деякі з них, схоже, не пройшли її перевірку. Розслідування, проведене нідерландською організацією Global Rights Compliance щодо російських і білоруських спортсменів, показало, що 33 з 57 російських і білоруських атлетів, допущених до участі в Олімпіаді, фактично підтримували війну в Україні.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ