АКТУАЛЬНО

Туреччина блокує Instagram через вбивства Ісмаїла Ханії

2 серпня Туреччина несподівано заблокувала доступ до соціальної мережі Instagram. Користувачі країни тепер можуть зайти на платформу лише через сервіси VPN, повідомляє Reuters з посиланням на турецький регулятор інфотехнологій. Причини та терміни цієї заборони поки не розкриті, і мобільний додаток Instagram також недоступний для завантаження.

ЗМІ припускають, що блокування може бути пов’язане із загибеллю Ісмаїла Ханії, лідера ХАМАС, який був убитий в Тегерані 31 липня. Раніше представник адміністрації президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, Фахреттін Алтун, висловлював погрози щодо можливих заходів проти Instagram через те, що платформа могла перешкоджати публікаціям, що висловлювали співчуття у зв’язку з убивством Ханії.

2 серпня в Туреччині оголошено днем жалоби за Ісмаїлом Ханією. Туреччина підтримувала близькі стосунки з ХАМАС, який визнаний терористичним угрупованням в Європейському Союзі, США, Ізраїлі та інших країнах. У квітні цього року президент Ердоган зустрічався з Ханією і назвав ХАМАС “групою опору”.

Що стосується самого інциденту, то Ісмаїл Ханія загинув у своїй резиденції в Тегерані 31 липня. Саудівське видання Al Hadath повідомило, що його будинок був атакований керованою ракетою, і припустило, що за нападом може стояти Ізраїль. CNN, посилаючись на свої джерела, стверджує, що Ханія загинув від бомби, закладеної в гостьовому будинку, де він зупинився.

Смерть Ханії викликала тривогу експертів, які побоюються можливого загострення конфлікту між Іраном та Ізраїлем. Син загиблого лідера, Абдул Салам, заявив, що палестинці продовжать боротьбу за свою свободу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ