АКТУАЛЬНО

Туреччина готова найближчими тижнями затвердити членство Швеції в НАТО, – США висловлюють очікування

У суботу, 6 січня, державний секретар США Ентоні Блінкен відвідав Туреччину, де обговорив останні етапи затвердження турецьким парламентом заявки Швеції на вступ до НАТО.

“У Туреччині ми також обговорили останні етапи у процесі ратифікації вступу Швеції до НАТО, які планується завершити найближчими тижнями”, – повідомив Блінкен.

26 грудня комісія з закордонних справ турецького парламенту схвалила заявку, що є ключовим кроком на шляху до розширення НАТО після понад 19 місяців затримок. Наступним етапом буде голосування на генеральній асамблеї Великих національних зборів – парламенту Туреччини. Для ратифікації протоколу про вступ необхідна проста більшість голосів.

Наразі Туреччина та Угорщина залишаються єдиними членами НАТО, які ще не ратифікували заявку Швеції. Туреччина висунула вимоги, пов’язані з курдськими спільнотами на своїй території, зокрема, вимагала від Швеції видати 120 терористів.

Адміністрація США закликає Туреччину та Угорщину якнайшвидше ратифікувати вступ Швеції.

Також Туреччина висловила бажання придбати винищувачі F-16 від США на суму $20 мільярдів, а також близько 80 комплектів для модернізації. Однак ця угода стикається з труднощами через заперечення з боку Конгресу США, який не підтримує позицію Туреччини з приводу відмови в розширенні НАТО. Адміністрація Байдена наголошує на підтримці цієї угоди.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ