АКТУАЛЬНО

Туск ініціює утворення комісії для розкриття впливу Росії та Білорусії на безпеку Польщі

Прем’єр-міністр Польщі оголосив про утворення комісії, яка буде розслідувати вплив Росії та Білорусії на політичне життя країни протягом останніх двадцяти років. Про це повідомив Дональд Туск під час пресконференції у Варшаві.

“Я видаю розпорядження щодо утворення комісії, яка буде займатися розслідуванням впливу Росії та Білорусії на внутрішню безпеку та інтереси Польщі в період з 2004 по 2024 рік”, – сказав він.

Головою цієї комісії стане генерал Ярослав Стружик, керівник служби військової контррозвідки Польщі. Він буде керувати роботою комісії, яка складатиметься з 9-13 членів, яких визначать наступного тижня. Представників для комісії рекомендуватимуть глави МВС, МЗС, Міноборони, а також інших міністерств.

“Члени цієї комісії будуть обрані не з міністерств або їх представників, але з експертів у відповідних сферах”, – зазначив Туск.

За його словами, перший звіт комісії буде підготовлений після виборів до Європарламенту 9 червня.

Також прем’єр-міністр висловив сподівання, що до кінця року більшість питань, які цікавлять суспільство Польщі, будуть вивчені, і щодо них буде надана інформація громадськості.

На початку травня суддя воєводського адміністративного суду у Варшаві Томаш Шмідт звернувся за політичним притулком в Білорусію. Його рішення викликане, зокрема, незгодою з політикою Польщі стосовно Білорусії та Росії. Національна прокуратура розпочала слідство щодо Шмідта за звинуваченням у співпраці з іноземною розвідкою, пізніше його оголосили в розшук.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ