АКТУАЛЬНО

Тисячі українців ризикують залишитися без квартир і будинків у зоні окупації: які методи обрали терористи

На тимчасово непідконтрольних територіях України нерухомість громадян, які загинули, виїхали або висловили критику щодо окупаційної влади чи Росії, масово забирається. Понад 13 тисяч квартир, приватних будинків, комерційних приміщень та недобудованих будівель планують “націоналізувати”.

Згідно з розслідуванням, відбирання “безхазяйної” нерухомості почалося у 2021 році. За три роки було виявлено 13,3 тисяч таких об’єктів, більше половини з яких – у 2024 році.

Найбільше “кинутих” будівель знаходиться у Маріуполі, де протягом двох років окупації визнали “безгоспними” 6,5 тисячі об’єктів нерухомості. Місцеві мешканці виявили закономірність: до списку “безгоспної” нерухомості в основному потрапляє майно у нещодавно окупованих містах (77,5%) та в найпривабливіших районах.

“У публікованих списках виявленої безгоспної нерухомості привертає увагу розташування цих об’єктів: центральні частини міст або основні транспортні артерії, а не прифронтові або малозабезпечені райони. Це народжує у мешканців сумніви щодо відбору майна у біженців з корисливою метою”, – розповіла місцева мешканка Аліса.

Якщо власники такої нерухомості не залишили ключі сусідам, замок буде відібраний, а на дверях з’явиться оголошення з вимогою підтвердити право володіння протягом 30 днів. Якщо цього не буде зроблено, нерухомість буде “конфіскована”.

“Життя у Сєвєродонецьку навіть не підкоряється законам ЛНР. У порожні квартири вселяються ремонтні бригади та біженці з інших міст. Адміністрація нашого міста називає це “допомогою всім потребуючим”. Тому вони вважають, що можуть обійти закон”, – розповіла місцева мешканка Олена.

Крім житлової нерухомості, на тимчасово окупованих територіях проводиться також переділ комерційної власності. Уже у 2023 році журналісти виявили понад тисячу українських агрохолдингів, заводів та гірничодобувних підприємств у великих окупованих містах, які незаконно захопила Росія.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ