АКТУАЛЬНО

У Греції шириться новий штам коронавірусу, є кілька смертей

Грецькі курорти опинилися під загрозою через поширення нового штаму коронавірусу, що швидко розповсюджується серед туристів і місцевого населення. За інформацією з медичних джерел, новий варіант Covid-19 вже призвів до кількох смертельних випадків, що викликало серйозну стурбованість у країні та серед міжнародних мандрівників.

Туристам у Греції загрожує не тільки екстремальна спека цього літного сезону, а ще одна неприємність. Тих, хто збирається на літні канікули, влада Греції попереджає про випадки Covid, пов’язані з новим варіантом хвороби FLiRT. Середземноморська країна повідомила про збільшення кількості хворих за останні 20 днів.

Про це пише The Independent.

Що відомо про варіант коронавірусу FLiRT

Вперше FLiRT зафіксували в Індії у листопаді 2023 року. Після цього штам виявили в інших країнах – США, Великій Британії, Південній Кореї. Британські експерти в галузі охорони здоров’я припускають, що на FLiRT не діє імунітет, зароблений після вакцинації нині існуючими препаратами від Covid-19 або захворювання на інші штами вірусу, оскільки він постійно мутує.

Симптоми варіантів FLiRT загалом аналогічні симптомам більш ранніх штамів Covid-19: лихоманка, кашель, втома, втрата смаку та нюху, біль у горлі, болі в м’язах, задишка, головний біль і нежить.

Наслідки FLiRT ті самі, як і в інших штамів коронавірусу. У перехворілих на вірус можуть проявитися симптоми постковідного синдрому – стомлюваність, задишка, кашель, проблеми зі сном, випадання волосся, проблеми з концентрацією і пам’яттю, проблеми з травленням, порушення роботи серцево-судинної системи. Минулого тижня Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала заяву, в якій ідеться про те, що Covid-19, як і раніше, є причиною близько 1700 смертей на тиждень в усьому світі. ВООЗ закликала вразливі групи населення пройти вакцинацію.

Нагадаємо, рідкісна, але смертельно небезпечна бактеріальна інфекція поширюється в Японії з рекордною швидкістю, і поки медики не можуть встановити причини. Головну загрозу вони вбачають у тому, що зростає кількість випадків найтяжчої та потенційно смертельної форми стрептококової інфекції групи А – цей стан називається синдромом стрептококового токсичного шоку (STSS). Присутність високовірулентних штамів підтверджена практично у всіх префектурах Японії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ