АКТУАЛЬНО

У Іраку розглядають смертну кару за одностатеві стосунки

Представники парламенту Іраку готуються до голосування за законопроєкт, який передбачає надання смертної кари або довічного ув’язнення за одностатеві відносини. Це викликало хвилювання серед правозахисних організацій і західних дипломатів.

Законопроєкт, який розглядає парламент Іраку, стосується внесення змін до закону про боротьбу з проституцією. Згідно з цим документом, застосування смертної кари або довічного ув’язнення планується для осіб, які займаються одностатевими стосунками або використовують свою дружину в обміні на іншу з сексуальною метою.

Крім того, законопроєкт передбачає заборону “пропаганди гомосексуальності”, за що передбачається покарання у вигляді принаймні 7 років ув’язнення. Однак у документі не визначено, що саме розглядається як пропаганда.

Один з іракських законодавців назвав закон важливим “для збереження автентичних традицій іракського суспільства”.

Дипломати з кількох західних країн закликали іракську владу не приймати законопроєкт через порушення прав людини та те, що це може ускладнити політичну співпрацю з Іраком у час, коли країна намагається зменшити свою міжнародну ізоляцію.

На даний момент Ірак не має прямого законодавства щодо криміналізації одностатевих стосунків, але його кримінальний кодекс містить розмите моральне положення, спрямоване проти ЛГБТ+ спільноти.

У минулому році головні політичні сили Іраку посилили риторику проти прав ЛГБТ+. Під час протестів як з боку урядових, так і опозиційних консервативних мусульманських сил часто спалювали  прапори.

За даними Our World in Data, більше 60 країн світу криміналізують одностатевий секс, тоді як у понад 130 країнах він є легальним.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ