АКТУАЛЬНО

У Мексиці під час передвиборчої кампанії вбито 38 політиків

У Мексиці було зафіксовано численні напади на політичних кандидатів у переддень найбільших виборів в історії країни. 2 червня майже 100 мільйонів виборців голосуватимуть за 20 375 посад, серед яких 19 746 місцевих і 629 федеральних, включно з президентом.

Лише за кілька годин до офіційного завершення виборчої кампанії по всій Мексиці, від Халіско до Чьяпаса, повідомлялося про серію насильницьких дій проти кандидатів та їхніх співробітників. Загалом було зафіксовано близько 170 подібних випадків.

Точна кількість загиблих поки що невідома, оскільки деякі кандидати були поранені і перебувають у лікарнях, а багато хто зняв свої кандидатури з виборів. Дослідницька група Data Cívica повідомила про 31 вбивство, Consultora Integralia — про 34, а DataInt зареєструвала 38 убивств у звіті, опублікованому 21 травня.

Міністр безпеки і захисту громадян Роза Ісела Родрігес 28 травня підтвердила смерть 22 кандидатів під час виборчого процесу 2023-2024 років, тоді як уряд Мексики говорить про 15 загиблих. Відомо, що в Морелосі генеральний прокурор повідомив про вбивство Рікардо Арісменді Рейносо, кандидата від опозиції на посаду муніципального президента міста Куаутла, внаслідок перестрілки.

Того ж дня у штаті Халіско Гільберто Паломара, кандидата від керівної партії Морена на посаду мера міста Енкарнасіо-де-Діас, госпіталізували після нападу озброєних осіб на місцевий офіс партії.

У центральному штаті Мехіко обстріляли вантажівку кандидата в мери Чалко Едуардо Діаса. Ще один кандидат вижив після нападу біля свого передвиборчого штабу. Останньою жертвою став кандидат у мери Коюка-де-Бенітес Хосе Альфредо Кабрера Баррьєнтос, якого застрелили 15 разів під час виступу на баскетбольному майданчику.

Видання El Universal повідомило, що за час виборчої кампанії у штаті Герреро було вбито п’ятьох кандидатів на посаду мерів і одного кандидата в депутати федерального парламенту.

Загиблий кандидат у мери Баррьєнтос балотувався від правоцентристського альянсу “Сила і серце за Мексику”. Після його вбивства політичні соратники звинуватили лівоцентристський Рух національного відродження, що перебуває при владі, у нездатності впоратися з насильством у країні.

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор заявив, що насильство на виборах є результатом зв’язку між попередніми урядами та злочинними угрупованнями. “Те, що ми страждаємо від електорального політичного насильства, пов’язане зі зв’язками між владою і злочинністю”, — сказав він на пресконференції 29 травня.

Кілька організацій повідомили, що підготовка до цих виборів була найжорстокішою в новітній історії країни.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ