АКТУАЛЬНО

У Норвегії знайшли цікаву золоту монету 

Археолог-аматор із Норвегії за допомогою металодетектора здійснив захоплююче відкриття – виявив візантійську золоту монету із зображенням Христа. Знахідка належить до виду “гістаменон номізма”, перші монети якого були випущені близько 960 року, повідомляє Live Science.

Монета представляє собою унікальний зразок, де на одному боці витесане зображення Ісуса Христа, який тримає Біблію, а на другому – Василя II і Костянтина VII, двох братів-імператорів Візантійської імперії.

Археологи припускають, що монета була виготовлена між 977 і 1025 роками під час правління цих братів. Три пунктирні лінії на кордоні монети свідчать про те, що цей зразок декору був характерним для зазначеного періоду.

На знахідці присутні два написи: перший, латинською, вказує: “Ісус Христос, Цар царюючих”, а другий, грецькою, стверджує: “Василь і Костянтин, імператори римлян”.

Невідомо, як ця монета потрапила до Норвегії, але археологи розглядають дві можливі гіпотези. З одного боку, вона може бути частиною спадщини короля Гарольда III, який служив стражником візантійського імператора. З іншого боку, її наявність може бути пов’язана з посагом, переданим Гарольду від Ярослава Мудрого, коли той одружився з Єлизаветою, дочкою Ярослава.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ