АКТУАЛЬНО

Франція планує відвести 10% своєї території для охорони біорізноманіття

Франція приймає рішучі заходи для захисту біорізноманіття, відводячи 10% території країни під “надійний захист”, згідно з новою стратегією до 2030 року, представленою прем’єр-міністеркою Елізабет Борн. Захід призначений зупинити спостережуваний руйнівний вплив на рослинний і тваринний світ.

Стратегія, яку очікували протягом двох років, включає ряд заходів для захисту та відновлення природних територій на суходолі та в морському середовищі. Згідно з оголошенням Борн, основною метою є закріплення екологічного переходу в повсякденному житті.

Стратегія опирається на Куньмін-Монреальську угоду, укладену на Конференції з біорізноманіття COP15, та Стратегію ЄС з біорізноманіття до 2030 року, яка передбачає захист 30% суші та океанів, відновлення 30% деградованих екосистем та скорочення використання пестицидів на 50%.

Згідно з даними Міжурядової науково-політичної платформи ООН з біорізноманіття та екосистем, один мільйон видів у світі знаходиться під загрозою зникнення, а три з чотирьох наземних екосистем вважаються деградованими. Франція, знаходячись на шостому місці у світі за кількістю видів, що перебувають під загрозою, вирішила вжити конкретних заходів.

Із 40 ініціатив, передбачених стратегією, уряд планує збільшити площу територій, що знаходяться під “сильним захистом”, з менше ніж 5% до 10% до 2030 року. Також ключовою точкою для морського середовища є повна охорона морських акваторій та материкових льодовиків до 2030 року, що становить зміну з обраного 60%.

До інших заходів входить боротьба з меліорацією, забрудненням пластиком і підводним шумом, обмеження імпорту продуктів, які призводять до вирубки лісів, зменшення світлового забруднення та обмеження використання пестицидів.

Уряд планує висадити 50 000 кілометрів живих плетів і створити 50 000 гектарів водно-болотних угідь щороку, щоб досягти цієї мети. Загалом, щорічно буде відновлюватися 120 000 гектарів природних територій, зменшуючи темпи їхнього руйнування вдвічі.

Для реалізації цих заходів уряд виділяє “безпрецедентний” бюджет у розмірі 1 млрд євро у 2024 році, що на 250 млн євро більше, ніж у попередньому році. Для підтримки цих заходів планується створити 141 нове робоче місце в урядових відомствах і розширити повноваження 1 700 державних інспекторів з охорони довкілля.

Хоча стратегія, представлена у липні минулого року, отримала критику за “частковість і неповноту” амбіцій, вона визначає конкретні кроки для збереження біорізноманіття та природних ресурсів Франції.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ