АКТУАЛЬНО

У ЄС відбуваються вибори – “Супернеділя”

У Європейському Союзі відбувається подія, яку вже охрестили “Супернеділя”. Сьогодні мільйони виборців у всіх країнах-членах ЄС йдуть до виборчих дільниць, щоб обрати новий склад Європейського парламенту.

Ці вибори визначать політичний курс Союзу на найближчі п’ять років, впливаючи на ключові рішення, які формуватимуть майбутнє Європи.

Вибори у неділю є головним і останнім днем із чотириденного циклу голосування, яке стартувало в четвер.

Вибори визначать наступний склад Європейського парламенту і, опосередковано, склад виконавчого органу ЄС – Європейської комісії.

Голосування відбувається у 21 країні-члені Євросоюзу, у тому числі у Франції та Німеччині, які скерують до Європарламенту найбільшу кількість депутатів: 81 та 96 відповідно.

Голосування в неділю проходить також у Польщі, Іспанії, Італії (другий день), Австрії, Бельгії, Болгарії, Хорватії, Кіпрі, Данії, Естонії, Фінляндії, Греції, Угорщині, Литві, Люксембурзі, Португалії, Румунії, Словенії та Швеції.

Європейський парламент заявив, що оприлюднить результати екзитполу по всьому ЄС приблизно о 21:30 за Києвом, а перший попередній результат – після опівночі за київським часом.

Опитування прогнозують, що ліберали та “зелені” втратять місця. Це зменшить більшість правоцентристських і лівоцентристських партій у Європарламенті та ускладнить зусилля, спрямовані на поглиблення європейської інтеграції. Ультраправі депутати, за прогнозами, посилять свої позиції у порівнянні з результатами минулих європейських виборів 2019 року.

Правоцентристська та проукраїнська Європейська народна партія, за прогнозами, залишиться найбільшою групою в Європарламенті. Її кандидатка Урсула фон дер Ляєн з Німеччини спробує переобратись на пост президентки Єврокомісії, однак не гарантовано, що їй це вдасться.

Голосування вже пройшло у Нідерландах. Там, за даними екзитполу, партія антиукраїнського Герта Вілдерса прийшла другою. Цей результат означає значний успіх для політсили, оскільки вона не мала жодного місця на попередніх виборах до Європарламенту, а тепер їй прогнозують сім.

Голосування також вже пройшло у Чехії, Ірландії, Латвії, Словаччині та на Мальті.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ