АКТУАЛЬНО

У європейських ЗМІ пишуть, що громадяни Таджикистану, пов’язані з ІДІЛ, перебувають у країни ЄС через Україну

Ще в січні про те, що таджики, пов’язані з угрупованням “Ісламська держава Хорасана” прямують до Європи з України, писала німецька газета Bild.

А зараз про те саме, у зв’язку з терактом у “Крокусі”, написало австрійське видання Heute.

Видання пише, що 2022 року, незабаром після початку повномасштабної війни, до Австрії з України прибули громадяни Таджикистану, яких у грудні минулого року затримали у Відні за підозрою в підготовці терактів. Таджик і його дружина, за версією слідства, планували напад із застосуванням вибухівки та автоматів Калашникова на собор Святого Стефана.

Судячи з листування у Facebook, вони входили в ту саму структуру, яка взяла на себе відповідальність і за московський теракт, – відгалуження ІДІЛ “Ісламська держава Хорасана”.

Спецслужби Австрії вважають, що “існує велика кількість підозрюваних, які, як стверджується, дісталися Європи через Україну”.

“Путін використовує напад у Москві для підбурювання проти України. Але є ознаки того, що радикали звідти непомітно проникли в Європу”, – пише видання.

При цьому, як заявляє газета, немає доказів того, що ті, хто вчинив теракт у Росії, мають будь-які зв’язки з однодумцями в Україні. Також як і про причетність до цього українських держорганів.

Зазначимо, що з цих публікацій випливає, що є єдиний терористичний центр, який, використовуючи громадян Таджикистану, планує й улаштовує теракти як у РФ, так і в Європі. І, очевидно, що навряд чи цим центром є українські спецслужби (в ЄС вони точно теракти не планували б).

Однак, судячи з публікацій, на території України були, а, можливо, є і зараз, особи, які можуть бути пов’язані з ІДІЛ. І перевірці цієї інформації українським спецслужбам, можливо, варто приділити особливу увагу. Тому що, якщо інформація підтвердиться, то це означає потенційну загрозу вчинення ісламістами терактів в Україні.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ