АКТУАЛЬНО

У ЗСУ припинила працювати система Starlink перед російським наступом на Харків

Російський наступ на північному сході України розпочався внаслідок відключення терміналів супутникового інтернету Starlink, які використовуються для передачі відеопотоку з розвідувальних дронів.

Українська бригада 125-ї територіальної оборони, розташована на кордоні Харківської області з Росією, використовувала розвідувальні дрони для спостереження за рухом російських військ.

Проте, зранку бригада втратила всі відеотрансляції через російські перешкоди. Термінали Starlink перестали працювати, що призвело до втрати зв’язку. Командир підрозділу заявив, що їхнє спостереження стало неможливим, і вони були вимушені працювати лише за допомогою радіо або телефонів, якщо вони ще працювали.

Раніше представники Демократичної партії США розпочали розслідування щодо використання компанією SpaceX військовими РФ інтернет-сервісу Starlink. Зокрема, радикальні демократи вимагали повідомити про скарги на незаконне використання терміналів Starlink  Росією на окупованих територіях України.

Однак помічник міністра оборони США Джон Пламб повідомив, що Сполучені Штати успішно протидіють використанню Росією терміналів Starlink. Проте він застеріг, що Росія шукатиме інші способи використання Starlink та інших комерційних систем зв’язку.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ