АКТУАЛЬНО

Угорщина не воювала, якщоб на неї напали – Балаж Орбан

Політдиректор та радник прем’єра Угорщини Віктора Орбана, Балаж Орбан, зробив скандальну заяву, зазначивши, що Угорщина у 1956 році не стала б вести оборонну війну, як це робить Україна сьогодні. Він охарактеризував таке рішення як «безвідповідальність», коментуючи події, що сталися під час придушення радянськими військами повстання в Будапешті.

Під час розмови з журналістом видання Mandiner, Балаж Орбан заявив, що, на його думку, угорці, якщо б їх запитали, не радили б Україні ставити країну в оборонну війну. “Це було суверенне рішення українців, на яке вони мали повне право, але якби нас запитали, ми б не радили цього”, – зазначив він.

Він підкреслив, що втрачені життя угорців є безцінними, і вони не повинні бути використані без серйозних обґрунтувань. “Не можна просто так розкидатися ними на очах в інших”, – наголосив радник.

На запитання про можливість допомоги США Угорщині в 1956 році, Балаж Орбан припустив, що це могло б призвести до Третьої світової війни. “Ми могли б перемогти, а могли б і не перемогти, сусідні країни могли б бути з нами, а могли б бути проти нас”, – зазначив він.

У своїй публікації у Facebook Балаж Орбан також заявив, що Угорщина не бачить сенсу в українсько-російській війні. Він акцентував на масштабах трагедії: “Загинули сотні тисяч людей, втрачено сотні тисяч квадратних кілометрів території та знищено країну. Чому так? Ні за що”.

Угорський радник вважає, що війна могла бути запобігнута, і закликав до використання дипломатичних засобів для вирішення конфліктів. “Війна ніколи не повинна була починатися або мала закінчитися раніше дипломатичними засобами. Усім було б набагато краще”, – резюмував він.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ