АКТУАЛЬНО

Україна звертається до Єврокомісії та Польщі через загрозу блокування кордону

Польські перевізники погрожують перекрити всі пункти пропуску на кордоні з Україною через надмірну конкуренцію, що виникла після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та Європейським Союзом. У відповідь на ці погрози українська влада звернулася до польських і європейських партнерів із проханням провести обговорення ситуації та знайти спільне рішення.

Зустріч між представниками України та Директоратом з питань мобільності Єврокомісії запланована на 31 жовтня. Головною метою цієї наради є напрацювання спільних рішень, які дадуть змогу збільшити пропускну спроможність на кордоні та забезпечити стабільну роботу пунктів пропуску.

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, Сергій Деркач, наголосив на важливості діалогу та рівноправного представлення інтересів перевізників обох країн. Він також висловив вдячність України польському народу за підтримку в умовах повномасштабної війни.

Згідно з інформацією, польські перевізники вимагають повернути дозволи для українських перевізників, посилити правила перевезень за Європейською конференцією міністрів транспорту (ЄКМТ) для іноземних перевізників, обмежити можливість реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії перебувають за межами Євросоюзу, забезпечити окрему чергу в Е-черзі для автомобілів із номерами ЄС, виділити окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур і надати доступ до системи “Шлях”.

Ситуація залишається напруженою, і учасники діалогу прагнуть до знаходження компромісних рішень, які враховували б інтереси всіх сторін і підтримували б стабільність на кордоні між Україною та Польщею.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ