АКТУАЛЬНО

Україна відповіла на звинувачення Москви

Увечері 29 жовтня в аеропорту Махачкали почалися погроми і заворушення. Сотні людей, які підтримують Палестину, увірвалися в будівлю аеропорту, протестуючи проти приїзду “біженців з Ізраїлю” в Дагестан. Ситуація загострилася, коли протестувальники почали вигукувати антисемітські гасла і вимагати документи у людей, яких вони вважали євреями. Невдовзі аеропорт було звільнено від протестувальників, але ці події викликали серйозну занепокоєність та обговорення.

Російська влада швидко спробувала звалити відповідальність за інцидент на Україну, звинувачуючи “бандерівців”, проте Міністерство закордонних справ України зреагувало на ці звинувачення. Олег Ніколенко, речник МЗС України, висловив свою точку зору на події в Махачкалі, зазначивши, що подібні інциденти є наслідком глибоко вкоріненого антисемітизму в російському суспільстві.

Згідно з Ніколенком, погрози розправитися з євреями, висловлені під час інциденту, є результатом десятирічної роботи російської державної пропаганди, яка культивувала серед росіян почуття ненависті до інших народів. Нещодавні антисемітські заяви президента Путіна і міністра закордонних справ Росії підтверджують цей антисемітизм. Слова Ніколенка також вказують на спробу російської влади перекласти відповідальність за подію на іншу державу.

“Згадаймо, що не так давно президент Путін і міністр закордонних справ виступили з образливими антисемітськими заявами. Звинувачення МЗС РФ на адресу України в причетності до подій у Дагестані – спроба перекласти відповідальність із хворої голови на здорову”,- сказав він.

Важливо зазначити, що подібні інциденти й антисемітизм несуть загрозу миру і сусіднім країнам. Поширення ненависті та нетерпимості веде до дестабілізації ситуації та міжнародних конфліктів.

30 жовтня Глава Дагестану, Сергій Меліков, також висловив свою думку щодо подій в аеропорту Махачкали, називаючи їх “спробою дестабілізації ситуації, курованою з-за кордону” і звинувачуючи “бандерівців”. Ці звинувачення викликали додаткові запитання і сварку між країнами.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ