АКТУАЛЬНО

Україна посилює вимоги до отримання пенсії в 2024 році

Згідно з новими положеннями закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, які набудуть чинності в Україні з початку 2024 року, вимоги до пенсіонерів будуть значно посиленими. Нова редакція закону передбачає, що для того, щоб вийти на пенсію, громадянам необхідно мати великий стаж роботи.

Зокрема, 60-річним особам уже через півтора місяця потрібно мати мінімум 31 рік стажу, щоб отримати право на пенсію. Ті, у кого стаж роботи від 21 до 31 року, матимуть можливість вийти на пенсію тільки у 63 роки. Аби отримати пенсію у 65 років, необхідно мати від 15 до 21 року стажу. За новими вимогами, українцям знадобиться щонайменше 35 років стажу для отримання пенсії.

Зазначимо, що введення таких строгих вимог до стажу взагалі не передбачалося при прийнятті закону у 2017 році. Наприкінці 2022 року на Україну вплинули два фактори – пандемія коронавірусу та повномасштабна війна, які вплинули на зайнятість населення та стали причиною перегляду пенсійних норм.

В результаті цих змін деяким українцям, особливо тим, хто не має можливості продовжити робочий стаж, важко буде відповісти новим вимогам. Це може призвести до того, що деякі особи будуть змушені працювати і у пенсійний вік.

Важливо відзначити, що ті, хто не працює офіційно, мають право добровільно вносити внески до Пенсійного фонду в розмірі 22% від мінімальної зарплати, що на січень 2024 року складає 1474 грн. Це може стати важливим елементом для тих, хто хоче забезпечити собі стабільну пенсію у майбутньому.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ