АКТУАЛЬНО

Україна розкрила масштаби порушень військового обліку та ухилення від призову

З початку повномасштабного вторгнення, територіальні центри комплектування (ТЦК) України склали понад 180 тисяч адміністративних протоколів щодо порушень військового обліку та подали понад 400 тисяч повідомлень про розшук ухилянтів. Ці дані було оприлюднено Міністерством оборони відповідно до запиту юриста Романа Лихачова.

У 2022 році ТЦК склали 55,68 тисяч протоколів за порушення правил військового обліку та псування військово-облікових документів. Найбільше порушень зафіксовано у Житомирській області, Києві, Волинській та Закарпатській областях, і загальна сума стягнутих штрафів склала 49,29 мільйонів гривень.

Протягом 2023-2024 років кількість складених протоколів значно зросла до 130,1 тисяч, а загальна сума штрафів сягнула 150,3 мільйони гривень. Лідерами за кількістю протоколів стали Львівська, Закарпатська та Дніпропетровська області.

У сфері кримінальних правопорушень, ТЦК у перший рік війни подали 21,3 тисячі заяв, а за 2023-2024 роки – 20,87 тисячі. Найбільше заяв було подано у Львівській області.

Стосовно розшуку ухилянтів, у 2022 році було подано 100,5 тисяч повідомлень, найбільше з яких було зареєстровано в Тернопільській, Львівській та Івано-Франківській областях. За 2023 рік та першу половину 2024 року ця кількість зросла втричі – до 316 тисяч. Лідерами за кількістю повідомлень стали Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська та Хмельницька області.

Роман Лихачов зазначає, що в Україні близько 5-6 мільйонів осіб, придатних для проходження військової служби. Він також підкреслює серйозну неукомплектованість судів та їх перевантаженість справами з військових правопорушень, що ускладнює процес накладення штрафів на всіх порушників.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ