АКТУАЛЬНО

Україна вийшла з Стамбульських угод після консультацій з США — колишня заступниця держсекретаря

Україна вирішила вийти з переговорів про Стамбульські угоди з Росією після консультацій з США, як повідомила колишня заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд. Вона уточнила, що США та інші західні країни не брали безпосередньої участі в переговорах і не були в курсі їхніх деталей на початкових етапах. Проте на певному етапі Київ звернувся за консультаціями до своїх західних союзників.

Нуланд уточнила, що США і західні союзники не давали офіційного схвалення угоді, але з її слів видно, що українська сторона почала сумніватися в доцільності угоди через можливі негативні наслідки для військового становища України. Вона зазначила, що угода могла серйозно ослабити Україну, оскільки забороняла б країні володіти деякими системами озброєнь.

«Турки запропонували майданчик для переговорів, і ми навіть не були в кімнаті. Нас насправді не дуже інформували про деталі угоди. Але наприкінці переговорів українці захотіли проконсультуватися про те, до чого все це йде», — розповіла Нуланд.

Суть Стамбульських угод:

Проект Стамбульських угод передбачав, що Росія повинна була без бою відвести війська з усіх захоплених після 24 лютого українських територій, за винятком, можливо, Донбасу (питання по Донеччині та Луганщині повинно було бути вирішене на особистій зустрічі Зеленського і Путіна). В обмін на це Україна мала оголосити нейтральний статус.

Критика угоди:

Нуланд вказала на те, що угода, на її думку, дозволяла Путіну отримати «повністю демілітаризовану Україну за безцінь». Вона наголосила, що угода містила умови, які ослаблювали Україну як військову силу, без аналогічних обмежень для Росії. Росії не вимагалося відступати, не вимагалося створення буферної зони на кордоні з Україною, і їй не заборонялося тримати озброєння на кордоні.

Реакція та подальші дії:

Згідно з раніше опублікованими матеріалами журналу Foreign Affairs, однією з причин провалу переговорів стала негативна позиція США та Великої Британії, а також небажання Вашингтона надати гарантії безпеки Києву, які б передбачали вступ Америки у війну у випадку нового нападу на Україну.

Таким чином, згідно з Нуланд, розвал угоди стався в момент, коли українська делегація та інші учасники переговорів усвідомили, що умови угоди можуть мати серйозні негативні наслідки для України, що і призвело до її зриву.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ