АКТУАЛЬНО

Українців очікує третє підвищення цін на пальне з початку війни

Рада ухвалила в першому читанні законопроект, який передбачає різке підвищення цін на бензин та дизельне пальне з 1 липня 2024 року. Це стосуватиметься як промислових споживачів, так і фізичних осіб на автозаправних станціях. Аналітики прогнозують, що ціна бензину зросте мінімум на 1,5 грн/л, а дизельного пального — на 2,0 грн/л. Це буде третє підвищення цін на пальне від початку повномасштабного вторгнення.

Від початку війни податки на пальне підвищували вже двічі. Перший раз — до 7% ПДВ та акцизу у 100 євро за 1 тисячу літрів. Другий раз був у липні 2023 року, коли акцизи на пальне встановили в діапазоні від майже 140 до 213 євро, а ПДВ підняли до 20%.

У травні 2022 року середня вартість пального становила 25 грн/літр, а зараз — майже 60 грн/літр.

“Не варто забувати, що пальне — це складова в ціні майже всіх груп товарів. Соціальні наслідки здорожчання бензину, дизпалива та газу будуть відчутними, адже кінцевий споживач заплатить за це,” – резюмує видання.

Керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів Андрій Забловський зазначив, що підвищення акцизу на бензин та дизпаливо у короткостроковій перспективі дасть позитивний ефект для бюджету, забезпечивши збільшення надходжень. Однак у довгостроковій перспективі це може призвести до зростання обсягів тіньового ринку та “бодяжного” пального, що зменшить надходження.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ