АКТУАЛЬНО

Узбережжя Бразилії розкрило таємничий мис із несподівано холодною водою

У перших десятиліттях 1500-х років європейські дослідники виявили на східному узбережжі Бразилії неймовірний куточок природи, де розташувалися білосніжні пляжі, бірюзові води, невеличкі лагуни та живописні гори. Але найбільш захоплюючим фактором було те, що води в одній з областей відзначалися надзвичайною прохолодою в порівнянні з навколишніми водами. Розбіжність температур була настільки помітною, що дослідники назвали цей регіон Кабо-Фріо, що перекладається з португальської як “Холодний Мис”.

У 2022 році супутник Landsat 9 здійснив захоплюючі знімки, які демонструють, наскільки холодними є поверхневі води навколо Кабо-Фріо. Завдяки цим фотографіям вчені змогли розгадати загадку цього природного феномену.

З’ясувалося, що причиною холодних вод у Кабо-Фріо є підйом холодної води з глибин океану на поверхню. Це відбувається через вплив панівних вітрів, що дмуть вздовж узбережжя протягом більшої частини року, особливо навесні та влітку. Сильні північно-східні вітри відштовхують теплі поверхневі води від берега, а на їхнє місце піднімається холодна вода з глибин.

Це природне явище не лише вражає, але й позитивно впливає на місцеві екосистеми. Глибокі води насичені поживними речовинами, необхідними для розвитку фітопланктону. Фітопланктон, у свою чергу, стає основою харчового ланцюга для численних морських тварин.

Попередні наукові дослідження вказують, що область з прохолодними водами простягається на 200 кілометрів у довжину та приблизно 20 кілометрів у ширину. При цьому температура води в певних районах може відрізнятися на 8 градусів за Цельсієм від температури навколишніх вод.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ