АКТУАЛЬНО

Чому ймовірно різко зростуть ціни на шоколад у всьому світі?

Основні африканські заводи, які займаються виробництвом какао в Кот-д’Івуарі та Гані, припиняють або значно скорочують свою діяльність через неспроможність купувати какао-боби. Це може призвести до різкого зростання цін на шоколад у всьому світі.

Після тривалого погіршення врожаю какао протягом трьох років у цих двох країнах, які виробляють близько 60% світового виробництва какао, виробники шоколаду вже підвищили ціни для споживачів. Прогнозується, що цьогорічний врожай також буде невеликим.

Протягом останнього року ціни на какао зросли більше ніж удвічі, досягнувши історичних максимумів.

Стів Вотерідж, світовий експерт з какао з Tropical Research Services, зазначив: “Нам потрібне масове зниження попиту, щоб врівноважити втрати у пропозиції”.

Виробники шоколаду залежать від переробників для отримання сирого какао, з якого вони роблять масло та лікер для виробництва шоколаду. Однак переробники також стикаються з проблемою вищих цін на боби.

Transcao, державний виробник какао-бобів у Кот-д’Івуарі, припинив закупівлю бобів через їх високу ціну. Хоча завод все ще обробляє запаси, фактично він майже простоює.

Можливо, що незабаром закриються великі державні заводи в Кот-д’Івуарі, де виробляється майже половина світового виробництва какао. Навіть міжнародний трейдер Cargill не міг отримати боби для свого основного переробного заводу в Кот-д’Івуарі, що привело до тимчасової зупинки роботи на тиждень минулого місяця.

У Гані, яка є другим у світі виробником какао, більшість із восьми заводів, включаючи державну Cocoa Processing Company, декілька разів припиняли роботу на кілька тижнів з початку сезону у жовтні 2023 року.

Міжнародна організація з виробництва какао передбачає, що цього сезону світове виробництво какао зменшиться майже на 11%.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ