АКТУАЛЬНО

В Бразилії заборонили соціальну мережу Х

Соціальна мережа Х (колишній Twitter) зазнала значного удару в Бразилії після того, як її заблокували через порушення судового рішення. Це рішення Верховного суду Бразилії вимагало, щоб компанія призначила нового представника в країні в обумовлений термін. У відповідь на це, Ілон Маск, власник соціальної мережі, звинуватив бразильську владу в утисках свободи слова.

Суддя Алешандро де Морайс видав наказ про “негайну і повну заборону” соцмедійної платформи до повного виконання усіх розпоряджень суду та сплати усіх штрафів.

Суперечка між Х та судовою владою Бразилії розпочалася ще у квітні. Тоді були заборонені десятки акаунтів в Х, які, на думку суду, поширювали дезінформацію.

Власник Х, Ілон Маск так відреагував на рішення суду:

“Свобода слова є наріжним каменем демократії, а псевдо-суддя в Бразилії, якого ніхто не обирав, руйнує її у політичних цілях”.

Чому заблокували Х

За різними даними, користувачами Х може бути кожен десятий із 200-мільйонного населення країни.

Вже на ранок суботи деякі користувачі повідомляли, що не можуть увійти в Х.

Раніше Х закрив свій офіс в Бразилії, заявивши, що його представниці погрожували арештом, якщо вона не підкориться наказам, які в компанії описали як “цензуру” і протиправні дії.

Суддя Морайс наказав закрити сторінки у Х, власників яких звинувачують у поширенні дезінформації. Серед них багато прихильників колишнього правого президента Жаіра Болсонару. Блокування мало бути тимчасовим – на час розслідування.

Суддя також заявив, що представника компанії в країні притягнуть до відповідальності, якщо якийсь із цих акаунтів буде розблоковано.

За рішенням судді, компанії також загрожували штрафи, на що критики цього рішення в самій Бразилії разом із Ілоном Маском звинуватили суддю у “лівацтві”.

Голова бразильського телекомунікаційного відомства, яке має виконати рішення про блокування платформи в країні, заявив, що “приступив до виконання” рішення суду, повідомляє Reuters.

суддя Морайс

Автор фото,Reuters

Підпис до фото,Суддя Морайс вже давно протистоїть Х

Суддя Морайс також дав таким компаніям як Apple та Google 5 днів, аби прибрати Х зі своїх додатків та платформ та заблокувати його використання на iOS та Android.

Він також попередив, що люди або компанії, які намагатимуться використовувати такі засоби, як VPN (virtual private network), щоб користуватися Х, отримають штраф у розмірі 50 тисяч бразильських реалів на день (майже 9 тисяч американських доларів).

Заборона на Х в Бразилії діятиме доти, доки компанія не призначить нового представника в країні і не сплатить штраф за порушення бразильського законодавства.

В одному з останніх перед блокуванням дописів на офіційній сторінці Х заявляла, що не виконуватиме накази судді.

“Ми очікуємо, що незабаром суддя Алешантро де Морайс заборонить Х в Бразилії – просто тому, що ми не підкорятимемося його незаконному наказу піддавати цензурі його політичних опонентів, – йшлося у дописі Х. – Фундаментально важливим є те, що суддя Морайс вимагає від нас порушити закони Бразилії, чого ми просто не будемо робити”.

Негаразди не лише із Х і не лише у Маска

Але це не єдині негаразди для власника Х в Бразилії. Раніше – також рішенням Верховного суду країни – були заблоковані рахунки Starlink, що також належить Ілону Маску.

Starlink відповів дописом на Х, що рішення суду “базується на необгрунтованих припущеннях, що Starlink має нести відповідальність за штрафи, накладені – неконституційно – на Х”.

Сам Ілон Маск написав у Х, що “SpaceX та X є абсолютно різними компаніями із різними акціонерами”.

Starlink є дочірньою компанією SpaceX, що також належить Маску. Дозвіл на використання Starlink в Бразилії дав у 2022 році тодішній президент Болсонару.

Як найбільша у Південній Америці країна, Бразилія, і особливо її віддалені регіони вздовж Амазонки, мають величезний потенціал для Starlink, термінали якого забезпечують супутниковий інтернет-зв’язок.

Суддя Морайс отримав підтримку після рішення заборонити Х в країні.

Він також розслідує причетність колишнього президента Болсонару та його прибічників до спроби заколоту 8 січня минулого року.

Водночас Х – не перша соціальна платформа, яка стикнулася із тиском влади в Бразилії.

Минулого року за відмову співпрацювати з владою у закритті певних профайлів тимчасово був заблокований Telegram.

А у 2015 та 2016 тимчасово був заблокований WhatsАpp – месенджер Meta – за відмову підкоритися вимогам поліції надати дані деяких користувачів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ