АКТУАЛЬНО

В Україні буде створено систему страхування воєнних ризиків: що це означає

Під час засідання 5 лютого Рада з фінансової стабільності ухвалила концепцію створення в Україні повнофункціональної системи страхування воєнних ризиків, як передбачено Меморандумом про економічну та фінансову політику між Україною та МВФ. Про це повідомили в Національному банку України (НБУ).

За даними Нацбанку, обговорення та впровадження запропонованої концепції буде здійснюватися поетапно. Наступним етапом буде презентація та обговорення з представниками бізнесу.

Згідно з повідомленням, пропонована модель передбачає участь локальних страховиків, міжнародних перестраховиків та держави через створення спеціального Державного агентства (або іншої установи, визначеної з міжнародними донорами). Для цього потрібно розробити окремий законопроект. Подальше обговорення моделі та підготовка змін до законодавства будуть проводитися в межах робочої групи за участю фахівців НБУ, Міністерства фінансів і Міністерства економіки.

Також Рада з фінансової стабільності розглянула результати оцінки стійкості банків, проведеної НБУ. Більшість банків мають достатній капітал, а банківська система в цілому має високий запас міцності. Ті банки, яким установлено підвищені необхідні рівні нормативів достатності капіталу, мають до квітня 2026 року виконати погоджені з НБУ програми реструктуризації або капіталізації.

Рада з фінансової стабільності була створена в березні 2015 року Указом Президента України як форум для обговорення системних ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави.

Щодо платіжної системи “Простір”, Нацбанк розглядає її як інструмент, що може забезпечити обслуговування внутрішньодержавних карткових операцій у разі виникнення форс-мажорних обставин на платіжному ринку. НБУ планує розширити емісію карток “Простір”, вважаючи її ефективним і економічно вигідним інструментом для оптимізації витрат банків на оброблення транзакцій. Наразі до цієї системи вже підключені дві небанківські установи: АТ “Укрпошта” та ТОВ “НоваПей”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ