АКТУАЛЬНО

Валерій Залужний їздив до Чехії напередодні війни: подробиці про візити та співпрацю

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний відвідав Чехію неодноразово перед розгортанням повномасштабної війни з Росією, заявивши чеський урядовець Томаш Копечний, який раніше займався співпрацею з Україною у міністерстві оборони Чехії.

Копечний розповів, що співпраця між Міноборони Чехії та Генштабом України стала активніше розвиватися у грудні 2021 року. Головнокомандувач ЗСУ Залужний відвідав Прагу у січні й лютому 2022 року. Ці візити передували вторгненню Росії, і їх метою була обговорення питань військової співпраці.

У своєму зверненні до “Радіо Свобода,” Копечний також повідомив, що Чехія надала Україні першу реактивну систему залпового вогню (РСЗВ) вже на четвертий день вторгнення Росії – 27 лютого 2022 року. Зазначено, що вартість цієї системи оплатив уряд Чехії.

“Те, що ми обговорювали, було переліком обладнання, яке можна було поставити безкоштовно, тому що воно перебувало у військових запасах чеської армії,” – пояснив Копечний. За його словами, ця ініціатива стала частиною утворення міжнародної структури для координації поставок озброєння Україні, відомої як формат “Рамштайн.”

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ