АКТУАЛЬНО

У Китаї через потужну повінь евакуювали 110 тис. осіб

Унаслідок тривалих дощів, що призвели до масштабних повеней, у провінції Гуандун на південному сході Китаю евакуйовано 110 000 осіб. Згідно з інформацією від державних ЗМІ, чотири людини загинули, а ще 10 зникли безвісти внаслідок стихійного лиха.

З відеозаписів, знятих у регіоні, видно, як великі території затоплені, а рятувальники перевозять людей на шлюпках через воду, яка досягає рівня пояса. Місцева влада вказує на надзвичайно високий рівень води та проводить постійний моніторинг ситуації.

У понеділок рятувальні бригади працювали над евакуацією жителів, зокрема літніх людей, з затоплених районів. Надзвичайники на човнах долали важкодоступні території у цій густонаселеній провінції, де проживає 127 мільйонів людей.

Більша частина провінції Гуандун розташована в низовинній дельті річки Чжуцзян, що часто стає жертвою повеней через підйом рівня моря та шторми. З четверга по регіону пройшли сильні дощі та бурі, що викликали повені ще до початку звичайного літнього мусонного сезону.

Найбільше постраждали столиця провінції Гуанчжоу, а також менші міста Шаогуань і Хеюань. Протягом вихідних приблизно 1,16 мільйона домогосподарств залишилися без електроенергії, але до вечора неділі електропостачання було відновлено для 80% споживачів.

Щонайменше 110 000 осіб було евакуйовано, з них близько 25 800 перебувають у тимчасових притулках.

Через постійні дощі у міжнародному аеропорту Байюнь у Гуанчжоу були скасовані та затримані рейси, а у трьох містах закрили школи.

Багато будинків по всій провінції були або зруйновані, або серйозно пошкоджені. За оцінками влади, прямі економічні збитки сягнули майже 140,6 мільйонів юанів (приблизно 19,8 мільйонів доларів).

Відеозаписи, що з’явилися в Інтернеті, показують, як сильні водні потоки руйнують стіни та мости, а також змітають автомобілі з доріг.

Китайська метеорологічна служба попереджає, що інтенсивні дощі триватимуть у провінції Гуандун та прибережних районах Фуцзяню до наступного вівторка. У той же час інші регіони країни, включаючи Пекін, Тяньцзінь та Хебей, очікують “помірні або сильні” опади.

У липні минулого року Пекін та сусідні провінції, такі як Хебей, стикалися зі сильними затопленнями через дощі та повені, спровоковані тайфунами з Тихого океану.

Тоді в Пекіні були зафіксовані найсильніші опади за останні 140 років.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ