АКТУАЛЬНО

Вартість вступу України до Євросоюзу сягатиме 20 мільярдів євро щорічно

Старший науковий дослідник Центру європейських політичних досліджень (CEPS) у Брюсселі, Майкл Емерсон, озвучив відповідні розрахунки стосовно вартості вступу України до ЄС. За його даними, вступ нашої країни до Європейського союзу обійдеться на суму близько 18,85 мільярда євро щорічно. Проте, конкретні складові цієї суми не були уточнені.

Ці дані були представлені доктором Хайнц-В. Штрубенхоффом під час онлайн-заходу на тему «Виклики та можливості вступу України до ЄС. Що варто знати для аграрної та продовольчої політики».

Штрубенхофф підтримав погляд Емерсона щодо вартості вступу України до ЄС, наголосивши на значенні цієї інформації в контексті активної дискусії щодо фінансових аспектів приєднання. Він зауважив, що актуальне фінансування у рамках програми Ukraine Facility складає 12,5 мільярда євро на рік, зазначивши важливість урахування того факту, що Україна забезпечує оборону всієї Європи.

Також він відзначив, що найбільшою перевагою для України від членства у Європейському союзі стане можливість вільної торгівлі, оскільки члени ЄС не сплачують мита та не підлягають митному контролю. Зараз Україна експортує 55,2% своєї продукції до ЄС, і після вступу цей обсяг може зростати.

Нагадаємо, що ще в грудні 2023 року експерти Німецького економічного інституту (IW) оцінили витрати для Євросоюзу на вступ України у розмірі 130-190 мільярдів євро. Згідно з дослідженням, якби Україна стала членом ЄС, це призвело б до зростання її внеску до спільного бюджету групи країн на 17%. Багаторічний бюджет Європейського союзу на період з 2021 по 2027 роки складає близько 1,1 трильйона євро.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ