АКТУАЛЬНО

Вчені пояснили, чому нам життєво необхідна природа

Природа має вражаючий вплив на наше тіло, сприяючи від поліпшення психічного здоров’я до підтримки сильнішого серця та зміцнення імунної системи. Цей вплив настільки потужний, що деякі лікарі рекомендують природу як частину лікування.

Науковці виявили цікавий феномен: люди, що проживають в оточенні природи, зазвичай мають молодший біологічний вік.

“Це дослідження намагалося кількісно оцінити благотворний вплив зелених насаджень на клітинному рівні та розглянути, наскільки вони можуть компенсувати збитки, завдані навколишньому середовищу”, – зазначив соціальний еколог з Університету штату Північна Кароліна Аарон Хіпп.

У ході дослідження вивчено життя та домашнє оточення майже 8 тисяч людей, з яких виявилося, що ті, хто проживає в областях із багатою рослинністю, такими як парки, сади та дерева, мають довші теломери. Теломери – це ділянки ДНК, що повторюються, що розташовані на кінцях кожної хромосоми, які запобігають її розплутуванню.

“Це було виявлено незалежно від раси, економічного статусу, вживання алкоголю чи куріння”, – додає Хіпп.

Добре відомо, що зелені насадження м’яко пом’якшують стрес, захищаючи і ізолюючи нас від навколишнього середовища та знижуючи рівень шуму та забруднення повітря.

“Ми знаємо, що багато факторів, таких як стрес, можуть впливати на швидкість старіння наших клітин”, – зауважують дослідники.

Хоча зелені простори несуть велике значення для суспільства, їх самостійності часто бракує для подолання системного расизму, наслідків економічної сегрегації та екологічної нерівності. Однак дослідження підтверджує важливість створення зелених зон у співтовариствах.

“Це відключення від природи спричиняє погіршенню стану навколишнього середовища, оскільки ми втрачаємо усвідомлення того, яким повинен бути світ навколо нас”, – підкреслюють вчені.

Хіпп підкреслив, що є безліч способів повернутися до природи, навіть якщо це лише кілька кущів біля будинку, щоденні прогулянки чи ведення саду на власному балконі.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ