АКТУАЛЬНО

Великобританія прагне виробляти власне ядерне паливо

Великобританія інвестує 300 мільйонів фунтів стерлінгів (приблизно 348,5 мільйона євро) у створення власного виробництва ядерного палива на основі високооб’ємного низькозбагаченого урану (High-Assay Low-Enriched Uranium, HALEU). Офіційний сайт уряду Великобританії повідомляє, що ця ініціатива спрямована на зменшення глобальної залежності від постачань такого виду ядерного палива з Росії.

Перший завод, який розпочне виробництво палива на основі HALEU в Великобританії, планується запустити на початку 2030-х років. Крім того, Великобританія виділить 10 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 11,6 мільйона євро) на дослідження інших типів сучасного ядерного палива.

Паливо на основі HALEU має вигоду в тому, що його можна використовувати в більш компактних модульних реакторах на атомних електростанціях, що робить будівництво самих АЕС простішим і дешевшим. Цей тип палива збагачений від п’яти до 20 відсотків, що вище, ніж уран, який використовується в більшості існуючих атомних електростанцій.

Великобританія висловлює намір конкурувати з Росією на ринку ядерного палива, прагнучи витіснути її з глобальних ринків. Державна секретарка з енергетичної безпеки й вуглецевої нейтральності Великобританії, Клер Коутіньо, заявила, що Великобританія не дозволить Росії монополізувати ринок і має намір зайнятися експортом уранового палива.

Зазначено, що ринкова ситуація ускладнилася через дії Росії після початку війни проти України, а Великобританія реагує на це, розвиваючи власне виробництво ядерного палива для забезпечення енергетичної безпеки. Плани Лондона щодо виробництва палива на основі HALEU також відповідають глобальним цілям з досягнення вуглецевої нейтральності, яку Великобританія планує досягти до 2035 року.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ