АКТУАЛЬНО

Відновлення Фіцо після замаху: чи посилить він владу у стилі Орбана?

Поки прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо відновлюється після замаху на його життя, у країні розгортається дискусія про можливі політичні наслідки цієї події. Ведучі політичні коментатори та аналітики висловлюють побоювання, що після одужання Фіцо може значно посилити свою владу та почати проводити політику, схожу на авторитарний стиль угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана.

Про це пише Financial Times.

Насамперед він може спробувати встановити контроль над державними ЗМІ. У Фіцо стріляли в момент, коли парламент обговорював план реформування громадської телекомпанії RTVS, яку влада звинувачувала в упередженості, а опозиція виступала проти цієї реформи.

Правляча більшість також наполягає на ухваленні закону, який, на думку критиків, посилюватиме іноземне фінансування неурядовими організаціями.

Деякі європейські чиновники побоюються, що Фіцо після замаху може стати ще більш «руйнівною силою» і на зовнішній арені – в рамках НАТО.

«Фіцо робить розумні розрахунки в поєднанні з мстивістю щодо тих, хто його повалив 2018 року, тоді він був змушений покинути пост прем’єра після скандалу з убивством журналіста, включно з довгим списком журналістів, прокурорів і активістів громадянського суспільства», – сказав виданню один із західних дипломатів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ