АКТУАЛЬНО

Військова криза на Донбасі: ЗСУ закликають до негайної мобілізації через гостру нестачу ресурсів

Заступник головного редактора німецького видання Bild, Пол Ронцхаймер, вважає, що Україна переживає найбільшу військову кризу з часів наступу Росії на Київ у 2022 році.

Під час свого візиту до України минулого тижня журналіст відзначив погіршення настроїв усередині країни.

За словами Ронцхаймера, в Україні розгортається політична боротьба між президентом Володимиром Зеленським та колишнім головком ЗСУ Валерієм Залужним, якого Зеленський замінив на посаді командувача сухопутних військ Олександром Сирським. “Залужному вже давно зрозуміло: ціль Зеленського повернути всі втрачені [українські] регіони не може бути реалізована, і про це слід заявити публічно. Не вистачає зброї, солдатів, технологій і найголовніше: надійної підтримки з боку США”, – йдеться у статті Bild.

Ронцхаймер підкреслює, що українські військові очікують на мобілізацію, а успіхи на фронті значною мірою залежать від розуміння у Вашингтоні, Берліні та Парижі ситуації насправді.

З початку року, крім масованих російських атак безпілотників на різні міста України, в результаті яких загинули десятки людей і було поранено численних, російська армія досягла певних успіхів у наступі на лініях фронту. Наприклад, минулого тижня в ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що Росія намагалася прорвати оборону Авдіївки.

Пауль Ронцгаймер висловлює переконання, що Володимир Путін має намір перемогти війну на Донбасі за будь-яку ціну.

“Мандрівка з Києва до Слов’янська сьогодні, схоже, на подорож у зовсім іншу країну”, – зауважує журналіст. “Тим часом, коли кияни можуть насолоджуватися життям у ресторанах, принаймні до комендантської години, на Донбасі ніхто не знає, яке місто може стати наступним. Рік тому був важкий бій за Бахмут, і загинули десятки тисяч людей. Сьогодні ж ведуться бої за Часів Яр та Авдіївку”.

За словами журналіста, перевага на фронті наразі у руках російських військ. “Хоча самі російські війська виснажені, вони продовжують просуватися вперед метр за метром. Кількість жертв – величезна, іноді сягає тисяч на добу. Проте Володимир Путін, як і раніше, не звертає уваги на своїх солдат. Йому важливе лише завоювання за будь-яку ціну”.

“Зараз потрібна мобілізація” – так вважають бійці ЗСУ, з якими розмовляв журналіст, вказуючи на гостру нестачу зброї та живої сили в українських військах.

“Ми потребуємо мобілізації ЗАРАЗ,” – каже 27-річний лейтенант Олександр, який вже два роки перебуває на фронті. “Люди в інших регіонах України, можливо, не усвідомлюють, наскільки ситуація критична.”

На запитання про віру у перемогу, Олександр відповідає: “Нам треба захищати нашу лінію фронту! Якщо росіяни захоплять одне місто, вони нападуть на наступне”.

Солдатам на сході країни необхідна допомога, зазначається в матеріалі, і додано, що часто саме волонтери забезпечують дронами, транспортом та боєприпасами.

Проте Олександр, який щодня перебуває на передовій, додає: “У певний момент це питання має бути вирішене політично, оскільки ми не можемо розв’язати цю ситуацію воєнними методами кожного росіянина”.

Видання підкреслює, що невизначеність та розчарування відчутні у ці холодні зимові дні.

Питання полягає в тому, чи розуміють всю цю драму у Вашингтоні, Берліні та Парижі.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ