АКТУАЛЬНО

Вікторія Нуланд: США не підпишуть нову «Ялту» з Росією та Китаєм

Колишня заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд заявила, що Сполучені Штати Америки за жодних обставин не будуть підписувати нову «Ялту» — договір про новий світоустрій — з Росією та Китаєм. Її коментарі стали важливою частиною обговорення глобальної геополітичної ситуації та майбутнього міжнародного порядку.

«За всіма оцінками, Ялта (домовленості між СРСР, США і Британією в 1945 році про повоєнний устрій Європи – Ред.) була не дуже хорошою угодою для нас, і нам не слід було її укладати. Це призвело до 70 років Холодної війни. З чого б це взагалі вважати хорошою угодою? Це створило поганий, нестабільний світ. Будь-яка подібна спроба великих держав розділити світ і вказувати малим країнам, що вони можуть або не можуть робити, призведе до такої самої нестабільності, зокрема і для Росії. Тож це не спрацює», – заявила вона.

Також, на думку Нуланд, такої угоди з Росією не буде, навіть якщо на виборах у США переможе Трамп. Як приклад вона навела рішення конгресменів від Республіканської партії всупереч бажанню Трампа виділити Україні військову допомогу навесні цього року.

«Що б не хотів зробити Трамп, я не думаю, що американський народ дозволить йому відвернутися від України. Думаю, ви бачите це по голосуванню за виділення 60 мільярдів доларів, яке нарешті відбулося у квітні. Ви знаєте, Трамп був проти цього рішення і намагався залякати республіканців у Конгресі. Але вони прислухалися до думки американського серця, яке сказало, що ми не хочемо жити у світі, де великий хлопець може з’їсти маленьку країну тільки тому, що він цього хоче», – заявила Нуланд, яка в Держдепі, зокрема, курирувала Україну.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ