АКТУАЛЬНО

Вісім країн ЄС закликають до переоцінки ситуації в Сирії для повернення біженців

Представники урядів восьми країн-членів Європейського союзу висловили у п’ятницю необхідність перегляду ситуації в Сирії з метою сприяти добровільному поверненню біженців на їхню батьківщину.

У спільній заяві представники Австрії, Чехії, Кіпру, Данії, Греції, Італії, Мальти та Польщі висловили підтримку перегляду ситуації з метою “ефективнішого управління” сирійськими біженцями, що шукають притулок у країнах ЄС.

Учасники саміту в Кіпрі відзначили значні зміни в ситуації в Сирії, хоча досягнення повної політичної стабільності ще не вдалося.

Крім того, було підкреслено необхідність збільшення підтримки Лівану з боку Європейського союзу з метою зменшення ризику масової міграції з Лівану до країн ЄС.

У заяві також зазначено, що рішення про те, хто має право перетинати кордони держав-членів ЄС, повинно прийматися відповідними урядами країн-членів, а не злочинними мережами, що займаються незаконним перевезенням мігрантів та торгівлею людьми.

На наступний день після того, як 15 країн-членів Європейського Союзу висловили публічний заклик до Брюсселя про переосмислення ситуації в Сирії, з’явився заклик до посилення партнерства з країнами, розташованими на міграційних маршрутах, з метою підтримки місцевого населення та запобігання нелегальній міграції до країн ЄС.

Ці країни заявили, що, хоча вони “повністю підтримують” необхідність дотримання міжнародного права у справі підтримки сирійських біженців, вони сподіваються, що їхні переговори можуть спровокувати більш широку дискусію в ЄС щодо процесу надання мігрантам міжнародного захисту.

Посадовець з Кіпру, виступаючи на умовах анонімності, заявив, що будь-яка переоцінка ситуації в Сирії не означатиме автоматично депортації біженців назад до їхньої країни. Замість цього, сирійські біженці з районів, визнаних безпечними, можуть втратити різноманітні види допомоги, пільг та право на роботу.

У вівторок міністри фінансів ЄС остаточно схвалили історичний міграційний пакт, хоча три країни – Польща, Словаччина та Угорщина – проголосували проти. Пакт передбачає всеосяжне регулювання міграційних питань у Європейському Союзі, включаючи надання допомоги країнам, які стикаються з міграційним тиском.

Раніше ЄС оголосив про фінансовий пакет у розмірі одного мільярда євро для Лівану з метою підтримки його економіки та забезпечення безпеки.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ