АКТУАЛЬНО

Хвиля антисемітизму на Північному Кавказі: захоплення аеропорту в Махачкалі

У різних регіонах Північного Кавказу за останню добу відбулася ціла серія антисемітських акцій, що викликали занепокоєння і тривожні настрої в регіоні. Усе це сталося в контексті поширення обурення і нападів на жителів, пов’язаних з іудейським корінням.

У Махачкалі, столиці Дагестану, зібралися сотні людей перед прильотом рейсу з Тель-Авіва. До подій були заклики в телеграм-каналах брати участь в акції біля аеропорту та перевіряти автівки поруч із будівлею. Учасники натовпу зупиняли автомобілі, що виїжджали з аеропорту, перевіряли паспорти і шукали євреїв. Через кілька годин протестувальники увірвалися в будівлю аеропорту, і співробітники аеропорту ховалися в службових кабінетах. Пізніше частина людей спробувала проникнути в літак, який прилетів із Тель-Авіва, що призвело до закриття аеропорту до нормалізації ситуації.

У Дагестані було порушено кримінальну справу за фактом захоплення аеропорту, і покарання за подібні дії може становити від восьми до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Не менш тривожно і в інших частинах Північного Кавказу, де сталися подібні інциденти. У Хасавюрті, Дагестан, натовп зібрався через чутки про наявність біженців з Ізраїлю в одному з готелів. У столиці Карачаєво-Черкесії, учасники мітингу вимагали “виселити” євреїв. У Нальчику, столиці Кабардино-Балкарії, невідомі підпалили споруджуваний єврейський культурний центр і залишили на його стіні антисемітський напис.

Силові структури та офіційні особи низки регіонів почали реагувати на те, що відбувається, проте подібні прояви антисемітизму та насильства залишають серйозні питання щодо безпеки та стабільності в цьому регіоні.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ