АКТУАЛЬНО

Вибори в Індії: фіолетові пальці та незмивне чорнило

У Індії, країні з найбільшою кількістю населення та демократією, мільйони виборців відзначаються фіолетовими плямами на вказівних пальцях під час голосування.

Завдяки чорнилу, що містить нітрат срібла, Індія протягом десятиліть позначає своїх виборців, щоб запобігти повторному голосуванню та шахрайству. Під впливом сонячного світла це чорнило перетворюється на фіолетовий відтінок на шкірі та нігтях, зберігаючи його колір протягом двох тижнів та практично неможливо змити.

Заснована у 1937 році компанія Mysore Paints And Varnish Limited є єдиною в Індії, що має право виробляти це чорнило. Компанія готується до проведення загальних виборів у цьому році, де очікується перемога прем’єр-міністра Нарендри Моді.

З початку року компанія відправила рекордну кількість – 2,7 мільйона флаконів чорнила для 970 мільйонів зареєстрованих виборців.

Згідно з керівництвом компанії, найбільше замовлень надійшло з найгустонаселенішого штату, Уттар-Прадеш, тоді як найменше – з острівної території Лакшадвіп, де було замовлено лише 110 флаконів. Ціна одного флакона, встановлена Виборчою комісією, складає 174 рупії (2,1 долара), що призвело до отримання компанією доходу понад 7 мільйонів доларів.

Mysore Paints також має замовлення на це чорнило від кількох країн Азії, які планують використовувати його на своїх виборах.

Щоб запобігти фальсифікації, члени виборчих комісій витирають пальці виборців перед нанесенням чорнила, що гарантує його надійність на пальцях. Цей метод, відомий як “мітка виборця”, використовується або використовувався в ряді країн, включаючи Афганістан, Албанію, Алжир, та інші. Однак, використання цієї системи часто супроводжується скандалами. Наприклад, під час афганських президентських виборів 2004 року чорнило змивалося, що викликало обвинувачення у фальсифікації результатів. Подібні ситуації виникали й у інших країнах, таких як Малайзія та Зімбабве.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ