АКТУАЛЬНО

“Викрадачі людей”: українські вербувальники застосовують жорстку тактику для поповнення рядів

Українські чоловіки повідомляють про випадки неправомірних повісток, непрофесійних медичних комісій та тактики примусової мобілізації.
У той час як українські військові стикаються зі зростаючою смертністю і патову ситуацію на полі бою, армійські вербувальники стають все більш агресивними у своїх спробах поповнити ряди, в деяких випадках забираючи чоловіків з вулиць і доставляючи їх до призовних пунктів із застосуванням залякування і навіть фізичної сили.

Вербувальники відбирали паспорти, забирали людей з роботи і, принаймні в одному випадку, намагалися відправити на військову підготовку людину з психічними розладами, за словами адвокатів, активістів та українських чоловіків, які стали жертвами тактики примусу. Відео, на яких солдати заштовхують людей в автомобілі та утримують чоловіків проти їхньої волі у призовних пунктах, все частіше з’являються в соціальних мережах та в місцевих новинах.

Жорстка тактика застосовується не лише до тих, хто ухиляється від призову, але й до чоловіків, які зазвичай звільняються від служби, що свідчить про серйозні виклики, з якими стикаються українські військові у підтримці чисельності армії у війні з великими втратами і проти набагато чисельнішого ворога.

Юристи та активісти кажуть, що агресивні методи виходять далеко за межі повноважень вербувальників, а в деяких випадках є незаконними. Вони вказують на те, що вербувальники, на відміну від правоохоронців, не мають права затримувати цивільних осіб, не кажучи вже про примусовий призов до армії. Чоловіки, які отримують повістки, зобов’язані з’явитися до військкомату.

Ця нетрадиційна тактика призвела до низки судових справ цієї осені, оскільки чоловіки оскаржують, на їхню думку, неправомірні повістки, непрофесійні медичні комісії та примусову мобілізацію; лише в листопаді було прийнято 226 судових рішень, пов’язаних з мобілізацією, згідно з даними з відкритих джерел.

Ускладнює ситуацію той факт, що Україна перебуває у воєнному стані з моменту вторгнення Росії у лютому 2022 року; деякі юристи стверджують, що це створило підґрунтя для суб’єктивного тлумачення – і зловживань – законів про мобілізацію.

“Військові відчувають свою безкарність”, – сказала Тетяна Фефчак, юрист, яка очолює громадську організацію, що представляє інтереси чоловіків у справах про призов на військову службу поблизу міста Чернівці на заході України. Вона вважає, що деякі тактичні прийоми порушують українське законодавство.

Яким би не було рішення суду, дедалі агресивніша тактика призовної кампанії нагадує про те, що військовослужбовці є найбільш життєво важливим і обмеженим ресурсом України. Вони також є мірою жорстокого впливу на громадян майже 22 місяців кровопролитних бойових дій.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ