АКТУАЛЬНО

Виявлено неочікуваний вплив сліз жінок на чоловіків

Виявилося, що агресія у чоловіків зменшується вдвічі під впливом хімічних речовин у жіночих сльозах, як показали дослідження вчених Інституту науки Вейцмана в Ізраїлі. Це відкриття вказує на несподіваний вплив сліз на активність мозку.

Раніше було відомо, що у самців гризунів агресія блокується, коли вони нюхають сльози самок. Щоб визначити, чи схожий ефект спостерігається в людей, вчені провели експеримент з участю чоловіків, які грали у комп’ютерну гру для двох. Один із гравців був спеціально провокований на агресивну поведінку стосовно іншого гравця. Під час експерименту піддослідних піддавали впливу жіночих сліз або фізіологічного розчину.

Під час гри учасники мали можливість помститися іншому гравцеві, змушуючи його втратити гроші. Проте, після того, як чоловіки нюхали жіночі сльози, агресивна поведінка, яка виявлялася помстою за нечесну гру, зменшилася більш ніж на 40 відсотків.

Дослідження за допомогою магнітно-резонансної томографії виявило, що дві області мозку — префронтальна кора та передня острівцева частина — ставали активнішими при агресії та зменшували свою активність під впливом сліз.

Визначення зв’язку між сльозами, активністю мозку і агресивною поведінкою свідчить про те, що соціальна хемосигналізація впливає на агресію людини і не є унікальною для гризунів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ