АКТУАЛЬНО

Як Кремль реагує на втрату територій

Український наступ на Курську область викликав серйозні сумніви щодо здатності Росії захищати свої кордони та ставить під питання реальність “червоних ліній”, які неодноразово озвучувалися Кремлем. Ці події стали об’єктом широкої уваги з боку міжнародних аналітиків і політиків, зокрема The Wall Street Journal, яке підняло питання про справжній стан російського військового потенціалу та політичної стабільності.

За п’ять днів, що минули відтоді, як українські війська увійшли в Курську область, щонайменше 76 000 російських цивільних осіб втекли від бойових дій – деяких з них помітили, як вони мчали на зрешечених шрапнеллю автомобілях. В обласній столиці розгорнуто наметове містечко для біженців.

Український напад, перше велике іноземне військове вторгнення на російську територію з часів Другої світової війни, застав Москву зненацька. Українські війська просунулися не менше ніж на 20 миль від кордону і підняли український прапор у місті Суджа.

Відеоролики, розміщені в мережі, показують, як у п’ятницю колона з російським підкріпленням зазнала важких втрат у районі іншого міста, Рильська, а українські війська опублікували кадри з більш ніж сотнею російських полонених. За даними російських військових аналітиків, було збито не менше трьох російських бойових вертольотів.

Тим часом на російському телебаченні та в заявах Кремля бурхливі події останніх днів підносяться як майже буденні, а українські війська зазвичай називають “диверсантами”, які “намагаються” вторгнутися. Президент Володимир Путін назвав просування українських бронетанкових частин “черговою масштабною провокацією”.

Начальник російського Генштабу генерал Валерій Герасимов заявив, що в операції беруть участь не більше 1000 українських військовослужбовців. Пізніше Міністерство оборони Росії заявило про загибель 1120 українських військовослужбовців, що викликало глузування над оборонним відомством з боку російських націоналістично налаштованих блогерів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ