АКТУАЛЬНО

Як російська нафта оминає санкції та імпортується через Болгарію

Уряд Болгарії у центрі скандалу, оскільки розслідування антикорупційної групи Global Witness та аналітичних центрів Centre for Research on Energy and Clean Air та Center for the Study of Democracy розкрили важливі деталі про діяльність Нафтопереробного заводу “Лукойл”. За їхніми даними, завод, розташований поблизу чорноморського порту Бургас, став найбільшим нафтопереробним об’єктом у Болгарії та одним із світових лідерів у споживанні російської нафти.

Протягом перших десяти місяців 2023 року завод переробив понад 4,95 мільйона тонн російської нафти, направивши до Кремля близько 1,13 мільярда євро прямих податкових надходжень. Ці дані шокують, оскільки це приблизно стільки, скільки, за словами самого Володимира Путіна, пішло на фінансування приватного військового підрозділу “Вагнер”.

Болгарія, будучи четвертим за величиною покупцем російської нафти серед країн ЄС, використовує ембарго як обхідний маневр, легалізуючи транзит російської нафти через Нафтопереробний завод “Лукойл”. Цей виняток було зроблено ЄС, як вони стверджують, для “забезпечення безпеки поставок” на внутрішньому ринку і для продажу палива в Україну.

Однак розслідування показало, що замість того, щоб задовольняти внутрішній попит, завод використовує цей виняток для експорту нафтопродуктів до країн, які вже запровадили санкції проти Росії, включаючи США.

Аналіз даних показав, що до вторгнення Росії в Україну споживання російської нафти в Бургасі становило близько 70% від загального обсягу імпорту. За перші десять місяців 2023 року ця цифра зросла до 93%.

Бургаський Нафтопереробний Завод “Лукойл” став фокусом міжнародної уваги через його ключову роль у транспортуванні та переробці російської нафти, особливо в умовах воєнного конфлікту в Україні. Нафтопереробник забезпечує не лише безперебійне функціонування, а й надає Росії можливість отримати значний податковий прибуток, використовуючи його як платформу для експорту нафтопродуктів.

Група Global Witness закликає ЄС припинити можливість для “Лукойл” спрямовувати прибутки до Кремля через переробку російської нафти в Болгарії та експорт нафтопродуктів до країн, що запровадили санкції проти Росії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ