АКТУАЛЬНО

Як Трамп поєднає виконання обов’язків президента і тюремне ув’язнення

Унікальна ситуація розгортається в Сполучених Штатах, де колишній президент Дональд Трамп, засуджений за кримінальні злочини, балотується на посаду президента. Ця ситуація створює значну правову неоднозначність, оскільки Конституція США не врегульовує випадків подібного роду.

Вердикт проти Трампа не завадить стати йому президентом, але доведеться вирішувати проблему з відбуттям покарання

«Відомий кандидат, засуджений за вчинення кримінальних злочинів, балотується на посаду президента», – The New York Times зазначає не тільки рідкість події, що відбувається, а й те, що до Трампа «ніколи раніше такий кандидат не мав реальних шансів на перемогу».

Конституція США регулює лише частину питань, тому країна опиняється на «невідомій території». Точно відомо лише, що вердикт не заважає йому бути обраним, але чи може він правити країною з в’язниці, залишається спірним питанням.

Подібних прецедентів в історії США не було.

«Ми так далекі від усього, що коли-небудь відбувалося», – пояснює газеті Ервін Чемерінскі, експерт із конституційного права з Каліфорнійського університету в Берклі.

«На практиці обрання президента, який перебуває в ув’язненні, створить правову кризу, яку майже напевно доведеться вирішувати через суд».

Газета вважає можливим застосування 25-ї поправки про «позбавлення повноважень, якщо президент не в змозі виконувати повноваження та обов’язки своєї посади». Для цього, однак, знадобиться згода віцепрезидента і більшості кабінету міністрів. Що робить такий результат малоймовірним, «враховуючи, що це будуть лоялісти, призначені самим паном Трампом».

«Більш імовірно, що пан Трамп може подати позов про звільнення на тій підставі, що його тюремне ув’язнення заважає йому виконувати свої конституційні обов’язки як президента», – вважає The New York Times.

Ще одним варіантом виходу з юридичної кризи може бути помилування. Після обрання Трамп може помилувати сам себе у двох федеральних справах, але не за позовами в Нью-Йорку і Джорджії. Також його може помилувати і Байден, вважає видання. Чинний президент міг би зробити це з аргументом, що «народ висловився, і мені потрібно помилувати його, щоб він міг керувати», – вказує Ервін Чемеринські.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ