АКТУАЛЬНО

Як Україна може захистити F-16

Перші з 85 винищувачів Lockheed Martin F-16, які союзники України зобов’язалися поставити для участі в бойових діях, повинні почати прибувати в країну найближчими днями. Але цей важливий крок супроводжується ризиками, оскільки російські удари вже завдали шкоди українським аеродромам і бойовим літакам. Девід Екс у колонці для The Telegraph розглядає стратегічні заходи, які Україна може вжити, щоб захистити нові літаки від російських атак.

За словами Девіда Екса, спритні надзвукові винищувачі можуть досягти прифронтових баз у дуже небезпечний момент для українських ВПС. Він зазначає, що останніми тижнями російські дрони і ракети завдали ударів по аеродромах по всій Україні, знищивши кілька бойових літаків радянського зразка. «Щоб захистити нові F-16 від тієї ж безславної долі, українські ВПС майже напевно активізують свої зусилля з відволікання російських ударів — за допомогою фальшивих літаків», — пише Екс.

Екс пояснює, що до таких фальшивих об’єктів можуть належати манекени або справжні, але нелітаючі F-16, які будуть служити як приманки для російських ракет і дронів. «Ці маневри є основним елементом обманних зусиль обох сторін у 28-місячній війні Росії з Україною», — зазначає він. В Україні та Росії активно використовують підробні танки, артилерійські знаряддя і батареї ППО, щоб відволікати атаки противника.

Проблема в тому, що російські дрони і ракети часто завдають ударів по українських аеродромах, не завжди враховуючи, чи є їхні цілі справжніми чи фальшивими. Екс зазначає: «Коли українська або російська ракета чи безпілотник вражає активну батарею ППО супротивника, ракети батареї мають тенденцію вибухати і розлітатися в усіх напрямках. Коли українці або росіяни завдають удару по макету батареї ППО, вибух здебільшого буває „підозріло звичайним“.»

Випадки, коли російські безпілотники влучали по українських аеродромах, підтверджують цю проблему: наприклад, нещодавні удари по авіабазах Миргород і Полтава завдали значних збитків. «1 липня російський безпілотник помітив шість винищувачів Су-27 українських ВПС, припаркованих на злітній смузі авіабази Миргород. Одразу було запущено російську балістичну ракету „Іскандер“, яка знищила два незамінні надзвукові винищувачі», — повідомляє Екс.

Наступного дня сталася подібна ситуація, коли російський безпілотник атакував авіабазу в Полтаві. «Після кількох годин спостереження ракета „Іскандер“ вдарила, принаймні пошкодивши, якщо не знищивши, український бойовий вертоліт», — додає він. А 3 липня росіяни знову завдали удару по авіабазі Долгинцеве під Кривим Рогом, використовуючи кілька ракет «Іскандерів», що підтвердило знищення як справжнього МіГ-29, так і макету Су-25.

Після нещодавньої серії атак командувач ВПС України Микола Олещук заявив, що його льотчики «успішно провели заходи пасивного захисту». «Дякую всім, хто допомагає якісними макетами літаків і систем ППО. „Іскандерів“ у противника менше, а макетів прибуде більше», — відзначив Олещук.

З огляду на це, майбутні надходження F-16 до України можуть супроводжуватися розгорнутою стратегією обману для зменшення ризику атак. Норвегія також передає Україні 10 нельотних F-16, які можуть використовуватися як джерело запасних частин або приманки для російських ударів. Екс підсумовує: «Ці заземлені планери можуть бути корисними як джерела запасних частин. Та водночас вони можуть допомогти військовим зусиллям України, перебуваючи просто неба на прифронтових авіабазах і вітаючи російські атаки.»

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ