АКТУАЛЬНО

Японія готується до видалення розплавленого ядерного палива з АЕС “Фукусіма-дайічі”

Цієї осені в Японії розпочнеться історичний процес вилучення розплавленого ядерного палива з одного з реакторів атомної електростанції “Фукусіма-дайічі”, що зазнала катастрофу у 2011 році. Ця подія стане першою спробою очищення ядерних матеріалів після руйнівної аварії на АЕС.

У процесі будуть використані дистанційно керовані роботи. Представники “Фукусіми” від компанії Tokyo Electric Power Company Holdings вже продемонстрували цей процес. Розробку роботів для вилучення здійснила компанія Mitsubishi Heavy Industries.

Під час презентації у верфі у Кобе (Японія) робот, обладнаний щипцями, повільно опускався з телескопічної труби на купу гравію та піднімав гранули.

“Ми вважаємо, що майбутнє випробувальне вилучення залишків палива з енергоблоку № 2 є надзвичайно важливим кроком для послідовного проведення майбутніх робіт з виведення з експлуатації”, – зазначив Юсуке Накагава, менеджер TEPCO у програмі вилучення залишків палива.

Всього в трьох уражених реакторах залишилося близько 880 тонн високорадіоактивного розплавленого ядерного палива. Деякі критики стверджують, що терміни очищення АЕС “Фукусіма-даїті”, призначені урядом та TEPCO (30-40 років), можуть бути надто оптимістичними.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ