АКТУАЛЬНО

Японія розпочала шостий етап скидання очищеної води з АЕС у Фукусімі в океан

17 травня Tokyo Electric Power Company (TEPCO), компанія-оператор пошкодженої АЕС “Фукусіма-1”, розпочала процес скидання в океан шостої партії очищеної від радіоактивних елементів води з атомної електростанції.

TEPCO планує до 4 червня випустити ще 7800 тонн такої води, після перевірки відповідності її рівня радіоактивності стандартам безпеки компанії та японського уряду.

З початку цієї операції у серпні минулого року TEPCO вже провів п’ять раундів скидання в океан приблизно 39 тисяч тонн очищеної води. На цей рік планується ще сім циклів, в результаті чого загальна кількість скинутої води становитиме близько 54 600 тонн.

TEPCO заявляє, що під час попередніх п’яти циклів радіоактивний тритій у морській воді був виявлений на рівні 29 беккерелів на літр, що значно нижче ліміту Всесвітньої організації охорони здоров’я в 10 000 беккерелів для питної води.

Китай та Росія продовжують виступати проти скидання води з АЕС у Фукусімі, що викликало їхню заборону імпорту японських морепродуктів.

TEPCO розглядає випуск очищеної води як важливий крок для виведення з експлуатації пошкодженої в 2011 році АЕС “Фукусіма-1”. Стічні води, утворені в результаті охолодження розплавленого палива реакторів, піддалися обробці, під час якої було видалено більшість радіонуклідів, залишився лише третій, який вважається менш шкідливим для здоров’я людини та навколишнього середовища.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ