АКТУАЛЬНО

ЄС хоче зупинити потік дешевих і неякісних товарів із Китаю

Європейський Союз планує впровадити нові митні збори на дешеві товари, що відправляються з китайських онлайн-магазинів, таких як AliExpress, Temu, Shein та інші. Зараз такі посилки, що мають вартість менше 150 євро, є звільненими від ввізних мит. Проте нова ініціатива спрямована на зміну цієї практики, що може суттєво вплинути на споживачів та продавців у ЄС.

Про це повідомляє Financial Times (FT). За даними джерел видання, Європейська комісія (ЄК) планує взагалі скасувати поріг у 150 євро, нижче за який товари з Китаю звільняються від мит.

Зазначається, що ЄК у такий спосіб хоче зупинити “потік неякісних товарів” із Китаю. Там підрахували, що за 2023 рік жителі ЄС отримали 2,3 млрд товарів на суму нижче 150 євро. Серед товарів із найбільшими проблемами безпеки, на думку ЄК, – косметика, іграшки, електроприлади та одяг.

За словами одного з єврочиновників, основними платформами, що турбують Єврокомісію, стали онлайн-маркетплейси Temu та AliExpress. Також під приціл потрапив роздрібний продавець одягу Shein.

Наприклад, європейська галузева група Toy Industries of Europe заявляла, що купила 19 іграшок на Temu і виявила, що жодна з них не відповідає стандартам ЄС, а 18 взагалі несуть “реальну загрозу безпеці” для дітей. Temu тоді відповіли, що всі 19 товарів більше не доступні для купівлі.

Втім нові правила планують застосувати до всіх інтернет-магазинів, які доставляють товари клієнтам до ЄС напряму з-за меж блоку. Обмеження не зачеплять американський Amazon, оскільки він зазвичай використовує склади та продавців, які базуються на території Євросоюзу.

Рішення ще не ухвалене остаточно. Крім того, воно може зіткнутися із протидією всередині самого ЄС. Зокрема, за словами іншого джерела FT, новий режим збільшить навантаження на і без того перевантажених митників.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ