АКТУАЛЬНО

ЄС на історичному піку: рекордні обсяги газових запасів у сховищах

Європейські країни успішно заповнили підземні сховища газу на 90% ще до завершення літа, досягнувши історичного максимуму наповнення. На сьогоднішній день, у газових сховищах ЄС сконцентровано 109,779 мільярда кубометрів газу, що перевищує попередній історичний максимум на 3,2 мільярда кубометра.

Це свідчить про успішне використання альтернатив до російського газу та здатність Європейського союзу заздалегідь підготовитися до опалювального сезону. Розраховано, що досягнення 90% наповненості було заплановано Єврокомісією на середину листопада.

У 2021 році частка російського газу в енергетичному міксі складала 45-48%, але за третій квартал 2023 року вона впала до 13%. Також зауважується, що ціни на газ стабілізувалися на рівні близько 300 доларів за тисячу кубометрів, що є середньою ціною за останні 12 років.

У звітах газотранспортної групи Entsog та “Газпрому” зафіксовано зменшення середньодобового обсягу експорту російського газу до Європи в порівнянні з попереднім місяцем. За першу половину поточного місяця цей обсяг становив 82,5 мільйона кубометрів, що менше, ніж у жовтні (88,4 мільйона кубометрів). Загальний обсяг постачання “Газпрому” до Європейського Союзу з 1 по 15 листопада склав близько 1,2 мільярда кубометрів, а експорт з початку року становив приблизно 24,4 мільярда кубометрів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ