АКТУАЛЬНО

ЄС планує створити посаду єврокомісара з питань оборони

Європейський Союз розглядає можливість створення нової посади єврокомісара з питань оборони, що буде відповідати за промислові аспекти оборонної політики.

Згідно з висловленням співрозмовника, рішення щодо структури та ролі Єврокомісії буде прийняте новим президентом, проте президентка фон дер Ляєн висловлює позитивне ставлення до ідеї створення такої посади.

Очікується, що під час зустрічі зі своєю партією у Німеччині в понеділок фон дер Ляєн оголосить про свій намір балотуватися на другий термін. Якщо вона отримає підтримку країн ЄС, вона вирішить, як розподілити портфелі у майбутньому складі Єврокомісії, включаючи й потенційну посаду в оборонній сфері.

Представник ЄС зазначив, що створення посади комісара з питань оборони є ймовірним, оскільки на оборону буде спрямовано значні фінансові ресурси.

Серед можливих кандидатів на цю посаду розглядаються глава МЗС Польщі Радослав Сікорський та прем’єр-міністрка Естонії Кая Каллас.

Зростає усвідомлення необхідності залучення Європи до сфери оборони, однак конкретні деталі створення посади обговорюються.

Однією з компетенцій нового єврокомісара може стати роль ЄС у промисловій політиці, спрямованій на задоволення спільних потреб у боєприпасах та інвестицій у програми розвитку озброєнь.

Урсула фон дер Ляєн, яка очолювала Міністерство оборони Німеччини до свого обрання головою Єврокомісії, може отримати підтримку для другого терміну.

Раніше вона наголошувала, що 2024 рік є “ключовим для демократії”, враховуючи вибори до Європарламенту та серйозні виклики, зокрема агресію РФ проти України.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ