АКТУАЛЬНО

ЄС планує створити військово-морську місію для захисту від хуситів у Червоному морі

Країни-члени Європейського союзу планують розпочати військово-морську місію в Червоному морі до середини лютого 2024 року з метою захисту кораблів від можливих атак єменських хуситів. Про це повідомив Жозеп Боррель,  представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки.

“Не всі країни-члени приєднаються до цієї місії, але ніхто не буде заважати. Я сподіваюся, що 17 числа цього місяця ми зможемо розпочати місію”, – заявив Боррель.

На зустрічі 31 січня планується обрати провідну країну та визначити місце розташування штаб-квартири місії, учасників та ресурси, які будуть використані. Операція отримає назву “Aspides”, і вона спрямована на захист суден, а не на напади на хуситів.

Франція, Греція та Італія висловили зацікавленість очолити цю місію, а сім країн вже заявили про готовність відправити військово-морські засоби. Початково у місії візьмуть участь три судна під керівництвом Євросоюзу, зокрема Франція та Італія вже мають свої військові кораблі в регіоні. Німеччина також планує відправити фрегат “Hesse” у цей район.

Інформація про атаки хуситів у Червоному морі

На початку листопада ізраїльські військові повідомили про захоплення вантажного судна в Червоному морі групою єменських хуситів, коли воно перевозило вантаж з Туреччини до Індії. Речник армії Ємену Ях’я Сарі пояснив, що хусити будуть використовувати вогневі засоби для зупинки ізраїльських кораблів, що прямують до Індійського океану через Червоне море та Баб-ель-Мандебську протоку.

У грудні Збройні сили США намагаються заспокоїти судноплавні компанії, стверджуючи, що міжнародні сили гарантують безпечний шлях через Червоне море та Суецький канал, не зважаючи на продовження атак хуситів.

12 грудня хусити повідомили про військову операцію проти норвезького танкера Strinda як протест проти бомбардування Гази. Танкер був атакований ракетою, що призвело до пожежі та серйозних пошкоджень.

15 грудня інше вантажне судно під прапором Ліберії загорілося внаслідок ракетного удару від хуситів Ємену.

Міністр оборони США Ллойд Остін відвідав Ізраїль 18 грудня і оголосив про намір Сполучених Штатів протидіяти атакам хуситів на судна в Червоному морі, створивши коаліцію з більш ніж 20 країн.

30 грудня ВМС США відбили дві протикорабельні ракети, які були випущені хуситами з Ємену у напрямку контейнеровоза в Червоному морі.

1 січня міністр оборони Британії, Грант Шеппс, заявив про розгляд можливості нанесення ударів по хуситам з метою протидії їхнім атакам на вантажні судна у Червоному морі.

4 січня члени Ради Безпеки ООН закликали хуситів припинити напади на судна в Червоному морі та Аденській затоці, визнавши ці атаки незаконними і загрозливими регіональній стабільності, свободі судноплавства та глобальній безпеці.

У ніч з 11 на 12 січня США і Велика Британія вдарили по позиціях хуситів у Ємені авіаударом, на що хусити обіцяли відповідь.

Наступної ночі американські війська повідомили про новий ракетний удар по хуситам в Ємені.

Хусити заявили 14 січня, що винищувачі США та Великої Британії атакували гору Джадаа в районі Аль-Лахая в провінції Ходейда Ємену.

16 січня хусити вдарили балістичною ракетою по вантажному судну Gibraltar Eagle біля узбережжя Ємену.

У кінці січня “Хезболла” повідомила, що хусити мають намір блокувати прохід вантажним суднам на трьох водних шляхах Близького Сходу.

26 січня хусити атакували нафтовий танкер компанії Trafigura Group у Червоному морі, спричинивши пожежу на борту.

Міноборони Великої Британії повідомило, що хусити намагалися атакувати британський військовий корабель, але безпілотник був збитий.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ