АКТУАЛЬНО

ЄС розробляє “план Б” в обхід позиції Віктора Орбана

Financial Times повідомило, що Європейський Союз працює над альтернативним “планом Б” для надання макрофінансової допомоги Україні, обхід Віктора Орбана, прем’єр-міністра Угорщини, який виступає проти виділення коштів. За цим планом, ЄС може виділити Україні 20 млрд євро без згоди Угорщини.

Орбан виступає проти програми надання Україні 50 млрд євро, яка містить військову допомогу для ЗСУ. Він вимагає від України звітності за вже виділені кошти і використовує блокування програми як спосіб вирішення внутрішніх питань угорської судової системи. Попри вето Орбана, 10 млрд євро було розблоковано перед самітом ЄС 14 грудня.

Згідно із заявою Financial Times, Євросоюз розглядає можливість взяття в борг 20 млрд євро на ринках капіталу під гарантії країн ЄС з високими кредитними рейтингами, таких як Німеччина і Нідерланди. Це не потребуватиме згоди всіх країн-членів ЄС, а лише схвалення їхніх парламентів. Євросоюз розраховує завершити цю процедуру до 1 березня 2024 року.

У випадку, якщо цей “план Б” також зазнає невдачі, є ще “план В”, який включає в себе надання Україні дешевих короткострокових кредитів. Це вимагатиме схвалення більшості країн ЄС.

Рішення щодо надання макрофінансової допомоги Україні також впливає на можливе виділення нового траншу від Міжнародного валютного фонду (МВФ) на суму близько 900 млн доларів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ